Uczulenie psa na kurczaka — czy pies może mieć uczulenie na mięso?

2022-12-05
Uczulenie psa na kurczaka — czy pies może mieć uczulenie na mięso?

Niestety reakcje niepożądane na pokarm zarówno suchy, jak i mokry, zdarzają się u czworonogów dość często. Zaniepokojeni opiekunowie często winią karmę, doszukując się nietolerancji pokarmowych, a nawet alergii. Czy słusznie? Sprawdź, w jaki sposób rozpoznać alergię u swojego psa i jak odróżnić ją od nietolerancji pokarmowej lub zwykłej niestrawności.

Uczulenie na kurczaka u psa – fakt czy mit?

Wbrew powszechnej opinii, kurczak wcale nie należy do najczęściej spotykanych wśród czworonogów alergenów. Znacznie większy potencjał wywoływania reakcji uczuleniowych ma np. wołowina. Uczulenie pokarmowe u psa może również wystąpić po karmie zawierającej zboża, a zwłaszcza pszenicę, soję i kukurydzę. Do częstych alergenów zaliczyć możemy również nabiał i jaja.

Alergia na kurczaka uważana jest za przypadłość częstą, ponieważ stanowi on zwyczajnie jeden z najpopularniejszych składników, jakie zawiera karma dla psa sucha, suszona czy mokra. W praktyce, objawy nietolerancji na pokarmy mięsne u psa mogą być spowodowane również dodatkami barwników, aromatów, konserwantów i zagęszczaczy, dlatego warto wybierać produkty bez takich zbędnych substancji. Czasem zdarza się, że nasz pupil może być uczulony na więcej niż jeden składnik karmy. W takiej sytuacji niezastąpiona okaże się karma dla psów o specjalnych potrzebach żywieniowych, wykluczająca alergeny z codziennej diety.

Jak odróżnić alergię od nietolerancji pokarmowej?

Przede wszystkim musisz zdać sobie sprawę, że alarmująca reakcja na wprowadzenie do diety nowej karmy, nie musi wcale oznaczać uczulenia na którykolwiek ze składników. Alergia pokarmowa u psa to tylko jedna z możliwości reakcji na pokarm, do których zaliczają się również zaburzenia metaboliczne jak np. nietolerancja laktozy, a nawet nietolerancja psychiczna, objawiająca się m.in. agresją i unikaniem konkretnego rodzaju pożywienia.

Ponieważ alergia na kurczaka u psa to tylko jedna z możliwości, nie warto eliminować go z diety pupila bez wcześniejszego upewnienia się, że to właśnie kurczak jest problemem. Dobrym rozwiązaniem będą karmy monobiałkowe lub diety weterynaryjne, wprowadzone pod stałym nadzorem lekarza bądź dietetyka, którzy pomogą nam właściwie określić źródło i przyczynę problemu.

Rasy najczęściej narażone na alergie

Alergie pokarmowe u psa można zaobserwować w każdym, wieku, bez względu na jego rasę czy płeć. Wrodzone skłonności do alergii na konkretne białko zauważalne są jednak najczęściej już od najmłodszych lat, u szczeniaków przed ukończeniem pierwszego roku życia. Alergie pokarmowe u psa, podobnie zresztą jak u ludzi mogą pojawić się nagle i dotyczyć surowców spożywczych, z którymi nasz pupil nigdy wcześniej nie miał problemów.

Decydując się na adopcję psa rasowego, warto wcześniej zapoznać się z jego predyspozycjami genetycznymi, ponieważ u niektórych reakcje alergiczne występują zdecydowanie częściej. Do ras szczególnie narażonych zaliczamy:

  • dalmatyńczyki,
  • sznaucery,
  • labradory retrievery,
  • goldeny retrievery,
  • buldogi angielskie,
  • mopsy,
  • boksery,
  • cocker spaniele,
  • teriery.

Jak rozpoznać alergię pokarmową u psa?

Jeśli przeczuwamy, że nasz pupil może być uczulony na jakiś składnik w diecie, najlepszym sposobem na jego rozpoznane będzie konsultacja z lekarzem weterynarii. Lekarz, aby wykluczyć wszystkie możliwe alergeny, najpewniej zaleci dietę eliminacyjną, której doskonałą bazą jest np. karma monobiałkowa dla psa. Jeśli podejrzewamy, że problemem może być uczulenie na kurczaka u psa, ponieważ to najczęściej po nim piesek źle się czuje, lub występują u niego zmiany dermatologiczne, należy całkowicie wyeliminować go z jadłospisu.

Diecie eliminacyjnej powinna towarzyszyć szczegółowa obserwacja, a także badanie stanu skóry czworonoga. Uczulenie pokarmowe u psa może objawiać się nie tylko biegunkami, wzdęciami, czy wymiotami. Alergia pokarmowa u psa może powodować również częste wylizywanie łap, a nawet ich wygryzanie. Na ciele pupila zaobserwować można także zaczerwienienia, najczęściej w okolicy pyska, pachwin, uszu i łapek. Z powodu częstego wylizywania we wspomnianych miejscach mogą pojawić się łyse placki, a w szczególnie trudnych przypadkach nawet rany, które trudno będzie wyleczyć, ze względu na wtórne infekcje bakteryjne.

Prawidłowo przeprowadzona dieta eliminacyjna, powinna trwać, nie mniej niż 5 tygodni. Za najbardziej miarodajny okres uważa się przedział pomiędzy 8. a 12. tygodniami, ponieważ dopiero po takim czasie lekarz będzie mógł z całą pewnością określić wpływ wyeliminowanych składników na zdrowie naszego czworonoga. Aby jednak uzyskać absolutną pewność, że uczulenie na drób u psa jest dokładnie tym, co mu dolega, konieczne będzie wprowadzenie diety prowokacyjnej.

Stosowana jest po okresie diety eliminacyjnej i polega na przywróceniu składników wstępnie wyeliminowanych. Jeśli po okresie 3 do 5 tygodni problemy po dodaniu do diety potencjalnego alergenu powracają, można z całą pewnością stwierdzić, że to właśnie on stanowił problem.

Przed wprowadzeniem jakiejkolwiek diety u swojego pupila, niezbędna jest konsultacja z lekarzem weterynarii. Pamiętajmy, że alergia na kurczaka u psa to tylko jedna z wielu możliwości i nie warto eliminować go z diety samodzielnie. Mięso drobiowe w karmie dla psów stanowi jeden z najpopularniejszych i najczęściej spotykanych składników, dlatego, aby na stałe go wyeliminować, musimy mieć absolutną pewność, że to właśnie drób, stanowił problem.

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel