Jaki rodzaj mięsa wybrać dla psa?

2023-05-08
Jaki rodzaj mięsa wybrać dla psa?

To, jaką dietę będzie miał pies, zależy głównie od jego opiekuna. Istnieje wiele rozwiązań, które dla jednych czworonogów mogą być lepszym, a dla innych gorszym rozwiązaniem. Sucha karma dla psa , która oprócz białka i tłuszczu zazwyczaj jest także źródłem węglowodanów, to bezpieczne rozwiązanie, lecz warto wiedzieć, że psiaki z natury wolą bardziej “mięsną” karmę. Jakie pożywienie będzie więc najlepsze dla psa? Jaki rodzaj mięsa wybrać, aby dostarczyć mu jak najwięcej składników odżywczych? O tym przeczytasz w poniższym artykule.

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego - o znaczeniu mięsa w diecie psa

Jak zapewne większość opiekunów psów wie, ich czworonogi to głównie mięsożercy, lecz w swojej diecie potrzebują zarówno pokarmu pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Właściwie zbilansowana dieta, dostosowana do potrzeb i wymagań psa, to klucz do jego zdrowia oraz dobrej kondycji fizycznej. Z dużym prawdopodobieństwem dieta oparta tylko na miesię wywołałaby u psiaka niedobory pod względem pewnych witamin i minerałów. Oprócz mięsa, dobrej jakości karma dla psa powinna zawierać także warzywa i owoce.

Zapotrzebowanie psów na białko jest znacznie wyższe niż u człowieka, a mniejsze na węglowodany. Dlatego wysokomięsne karmy dla psów, czy suszone kawałki mięsa, to zalecana droga zdrowego żywienia małych i dużych czworonogów. Pamiętaj jednak, że dzielenie się ze swoim włochatym przyjacielem własnym obiadem w żadnym wypadku nie jest dobrym rozwiązaniem.

Jakie są najczęściej wykorzystywane gatunki mięs w produkcji karm dla psów?

Najczęściej w karmach dla psów pojawia się drób, jak indyk, czy kurczak oraz wołowina, która wydaje się być lubianym przysmakiem dla naszych czworonogów, ze względu na wyraźny smak umami. Jaki jeszcze rodzaj mięsa zaleca się do stosowania w psiej diecie? Oprócz wspomnianego drobiu i wołowiny często w karmach można spotkać: jagnięcinę, dziczyznę, czy ryby. Oczywiście wiele może zależeć od indywidualnych upodobań i smaków preferowanych przez Twojego czworonoga. Jednak w przypadku gdy pupil choruje, czy wymaga specjalistycznej karmy dla psów, warto skonsultować się z lekarzem weterynarii lub psim dietetykiem, który doradzi, jakie mięso będzie odpowiednie dla psa chorego na cukrzycę, skłonnego do alergii, czy tego, który ma częste problemy z przewodem pokarmowym. Takie specjalistyczne żywienie wymaga odpowiedniej wiedzy, ponieważ różne gatunki mięsa mają inne właściwości.

Jakie składniki decydują o wartości odżywczej danego rodzaju mięsa?

Prawidłowo zbilansowana dieta dla psa zawiera nie tylko pełnowartościowe białko, które jest zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego ze wspomnianego już mięsa, ale również odpowiednią dawkę zdrowych tłuszczy i węglowodanów. Jakie składniki odżywcze powinny znaleźć się w dobrej jakości karmie dla Twojego psa? Które substancje są najważniejsze i w jakich proporcjach powinny być dawkowane?

      1. Wcześniej wspomniane już białko jest podstawą diety czworonogów. To najbardziej wartościowe, pochodzące z pokarmów mięsnych, jest bogate w aminokwasy, takie jak: tryptofan, lizyna, metionina, arginina i wiele innych.
      2. Tłuszcze - przede wszystkim te nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6.
      3.Dość sporne, co do psiej diety, jednakże wiele osób twierdzi, że nie można całkowicie z nich rezygnować - węglowodany. Zarówno te proste, jak i złożone, są dobrym źródłem energii w diecie Twojego zwierzaka.
      4. Witaminy – nie tylko człowiek ich potrzebuje, aby cieszyć się zdrowiem i witalnością. Pożądane są głównie te z grupy B, a także witaminy A, D, K i E.
      5. Minerały, takie jak: wapń, żelazo, magnez, miedź, jod, fosfor. Biorą udział w wielu istotnych procesach w organizmie, są składnikiem budulcowym kości, czy zębów, dbają o odpowiednią ilość czerwonych krwinek, czy poprawne działanie zmysłów, jak np. wzrok.

Jakie więc mięso wybrać, aby dostarczyć swojemu psu tych wszystkich niezbędnych składników odżywczych?

Niezależnie od formy, w jakiej chcesz podać swojemu psu mięsne przysmaki, warto wybrać te gatunki mięsa:

  • wołowina - w niewielkiej porcji tego gatunku mięsa, można dostarczyć zwierzęciu odpowiednią dawkę żelaza, cynku, selenu, czy witamin z grupy B. Te składniki regulują pracę niemal całego jego organizmu;
  • drób – chude mięso indycze, czy z kurczaka, jest niskokaloryczne, oraz posiada sporą ilość potrzebnego białka. Z kolei tłustsze odmiany drobiu - z gęsi i kaczki są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • cielęcina – jest łatwostrawna, nie zawiera dużej ilości tłuszczu oraz jest bogata w łatwo przyswajalne białko, a także witaminy z grupy B oraz selen i fosfor;
  • dziczyzna – mięso to cechuje się wysokimi walorami odżywczymi. Ważne jednak, żeby było pewnego i ekologicznego pochodzenia, pozbawione antybiotyków, aby nie stanowiło zagrożenia dla naszego czworonoga. Dziczyzna ze sprawdzonego źródła jest cenionym przysmakiem i zawiera duże ilości żelaza;
  • podroby – m.in. serca, wątróbki i nerki, są skarbnicą wartości odżywczych ważnych dla prawidłowego rozwoju psa. Co więcej, zawierają dużo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin.

Jakie gatunki mięs są najczęstszym powodem alergii u psów?

Czasami u psów, jak i u ludzi, pojawiają się alergie pokarmowe, m.in. po spożyciu danego gatunku mięsa. Nie trzeba jednak z góry zakładać niepożądanych reakcji, a bacznie obserwować. Najczęściej uczulającymi rodzajami mięs są: wołowina, drób oraz jagnięcina. Gdy tylko zauważysz u swojego psa niepokojące objawy alergii, warto udać się do lekarza weterynarii, aby ustalić, co uczula Twojego czworonoga oraz zastosować dietę eliminacyjną przez okres 8-12 tygodni, a następnie wprowadzić próby prowokacyjne.

Nietolerancja pokarmowa może mieć także inne podłoże i łączyć się z deficytem enzymów odpowiadających za trawienie, reakcją farmakologiczną, albo wrażliwością.

Jakie są objawy alergii pokarmowej u psa?

Uczulenie na dany pokarm, w tym wypadku mowa o mięsie, najczęściej objawia się:

  • świądem skóry,
  • zapaleniem zewnętrznego przewodu słuchowego,
  • przepełnieniem gruczołów okołoodbytowych.

Jakie formy obróbki termicznej mięsa powinny być stosowane w przypadku żywienia psa i dlaczego?

Lepiej zdecydować się na wysokiej jakości karmy gotowe. Są one przebadane i bezpieczne, a także dostępne w wielu wariantach smakowych, konsystencji, czy dopasowane do wymagań Twojego psiaka. Dlatego też powstają np. karmy dla psów JUNIOR i SENIOR, które dodatkowo są zbilansowane do wymagań danej rasy, wieku, czy wagi. Pamiętajmy, że tak jak i u człowieka, odpowiedni dobór codziennej diety jest bardzo istotny dla jego rozwoju i zdrowia.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2023

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel